Slovenskí stredoškoláci si vyskúšajú, ako pracujú svetoví vedci

01.03.2012 Žilina

Bratislava 1. marca (TASR) - Slovenskí stredoškoláci sa v rámci projektu Medzinárodné Masterclasses stanú na jeden deň časticovými fyzikmi. Na šiestich slovenských univerzitách budú analyzovať reálne dáta z Veľkého hadrónového kolajdera (LHC) - nového výkonného urýchľovača častíc v Európskej organizácii pre jadrový výskum (CERN). Projekt dnes v rámci Slovenska štartuje na Žilinskej univerzite.

Do projektu, ktorý prebieha do 24. marca, sa v 31 krajinách na celom svete zapojí viac ako 9000 študentov. Hlavnou myšlienkou každoročného programu je umožniť študentom pracovať čo najviac, tak ako to robia skutoční vedci. "Medzinárodné Masterclasses v časticovej fyzike predstavujú jedinečnú príležitosť pre stredoškolákov pracovať po boku vedcov a vyskúšať si tak, ako prebieha moderný fyzikálny výskum," povedal profesor fyziky z Technickej univerzity v Drážďanoch Michael Kobel.

Podľa národného koordinátora projektu na Slovensku Ivana Mela študenti v autentickom prostredí uvidia, ako funguje medzinárodná organizácia moderného výskumu a zároveň sa niečo naučia o svete elementárnych častíc z prednášok fyzikov, ktorí sa sami podieľajú na ich výskume. Stredoškoláci budú vyhodnocovať výsledky zrážok protónov, ktoré sa pohybujú takmer rýchlosťou svetla v urýchľovači s obvodom 27 kilometrov. "Študenti môžu pracovať so skutočnými experimentálnymi dátami z LHC, ktoré boli zaznamenané len pred pár mesiacmi," zdôraznil Kobel. V rámci Masterclasses sprístupnili svoje dáta pre vzdelávacie účely tri zo štyroch experimentov. "Študenti môžu napr. znovuobjaviť Z bozón alebo štruktúru protónu alebo rekonštruovať 'podivné častice'. Dokonca môžu poľovať medzi mnohými dráhami častíc na Higgsov bozón," podčiarkol Melo, ktorý o projekte TASR informoval.

Na medzinárodných študentských výskumných dňoch sa zúčastnia vedci z asi 120 univerzít a laboratórií v 30 krajinách. Okrem toho sa do Masterclasses zapojí aj 30 inštitúcií z USA v rámci programu QuarkNet. Celosvetová účasť odráža medzinárodnú spoluprácu v časticovej fyzike. "Študenti zakúsia tento medzinárodný charakter vo videokonferencii na záver dňa. Počas nej stredoškoláci z rôznych krajín a vedci z CERNu alebo Fermilabu prezentujú svoje výsledky presne tak, ako to robia časticoví fyzici v medzinárodných kolaboráciách," spresnil národný koordinátor.

Melo vysvetlil, že po spustení nového výkonného urýchľovača častíc LHC nastáva vo výskume nová éra. LHC používajú fyzici na štúdium najmenších známych častíc - fundamentálnych stavebných kameňov všetkých vecí. "Povedie to k revolúcii nášho chápania prírody, od mikrosveta ukrytého hlboko v atómoch až po rozsiahle priestory celého vesmíru," doplnil. Výsledky experimentov sú sledované s veľkým záujmom nielen fyzikmi, ale aj verejnosťou. Práve medzinárodné Masterclasses umožňujú stredoškolákom priamu skúsenosť s týmto výskumom.

Po Žilinskej univerzite si vedeckú prácu skúsia študenti na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici (2.3.), Univerzite Komenského v Bratislave (14.3.), Univerzite Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach (15.3.), Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre (16.3.) a Prešovskej univerzite (23.3.).
 

Vyberte región